נחש זה נקרא גם שרף עין גדי או צפעון שחור. שמו המדעי הוא Atractaspis Engaddensis והוא נחש ארסי ממשפחת הצפעוניים בישראל. הוא מצוי בעיקר בבקעת ים המלח, הערבה ובמדבר יהודה, הגלבוע ולב הנגב, סיני וירדן וגם צפון ערב הסעודית. מבין כל הנחשים הארסיים בישראל הוא הארסי ביותר. מין זה התגלה לראשונה בשנת 1944.
כיצד נראה צפעון עין גדי?
אורך הנחש נע בין 60-80 ס"מ וצבעו שחור מבריק. גופו חלק וראשו שטוח וברוחב גופו. עיניו קטנות ויש לו ראייה גרועה והלסת העליונה מכסה את התחתונה. הוא נראה כך משום שהוא מעדיף להתחפר במחילות ולכן ראשו אינו משולש כמו שאר הצפעוניים ממשפחה זו. משום כך, גם בלוטות הארס שלו מוארכות ומגיעות לתוך צווארו.
כיצד הוא פועל?
צפע עין גדי פועל בעיקר בלילה והוא אוהב אזורים מדבריים. בדרך כלל תמצאו אותו מתחפר במחילות תת קרקעיות או מתחת לסלעים. באזורי המדבר הוא יעדיף גם להיות ליד מקווי מים כמו מעיינות ונחלים משום שיש לידם צמחייה וטוב לו בסביבה לחה. זהו נחש שנמצא לעתים במקומות שבהם חיים בני אדם ואז הוא מסוכן להם במיוחד.
הכשה ותקיפה
שרף עין גדי מגן על עצמו תוך כדי גלגול גופו כשראשו מוסתר תחתיו. יש לו שתי שיני ארס ארוכות ולכן הצורה שבה הוא מכיש היא מצדי הפה, בעזרת שן אחת. פיו צר מדי מכדי ששתי השיניים ייצאו בבת אחת וכך הוא גם צד. הוא זוחל למחילות כדי לצוד לטאות ומכיש אותה מהצד. אם היא נמצאת בתנוחה הנוחה לו גם יתפוס אותה בפיו ויכיש אותה כך. הוא ניזון משאר הרמשים והזוחלים שהוא מוצא, כמו מכרסמים שונים.
מה עוד כדאי לדעת על צפעון שחור?
הוא מזדווג מאוחר יחסית לנחשים, רק בשיא הקיץ, ומטיל ביצים בסביבה הלחה שהוא אוהב כי היא נחוצה לעוברים שהוא מטיל בביצים. הנחשים הצעירים בוקעים לאחר שלושה חודשים כשהם כבר מצוידים בארס הקטלני כמו נחש בגיר. מכיוון שזהו הנחש הכי ארסי בישראל, כמות מזערית שלו יכולה להמית. הארס פוגע מיד במערכת העצבים, הלב וכלי הדם והכשל המערכתי שמוביל למוות מתרחש בתוך שעה, יחסית לכמה שעות שלוקח לזה לקרות בנחשים אחרים ממשפחתו. בישראל בדרך כלל לא מחזיקים נסיוב נגד הארס שלו בגלל נדירות התקיפות. לוכדי נחשים מתקשים בלכידתו בגלל צורת ההכשה הצידית שלו שמסכנת גם אותם ומקשה עליהם. הנחש משתייך למשפחת השרפיים.
Snaker
Latest posts by Snaker (see all)
- איך מזהים הכשת נחש? - 23 במאי 2021
- כך תמנעו מנחשים להתקרב לחצר שלכם - 5 בספטמבר 2019
- מה מבריח נחשים – טיפים להתנהלות - 5 בספטמבר 2019