הצבת מלכודות במקומות שונים, בסמוך לבתים, בחצרות או בגינות, נועדה ללכוד את הנחשים כדי שלא יחיו בסמוך לבתים שבהם גרות משפחות וילדים המסתובבים באופן חופשי בחצר.
המטרה היא לשחרר את הנחשים לשמורות טבע בתיאום עם פקחים של רשות שמורות הטבע.
תהליך תפיסת הנחשים
מציבים מלכודות לנחשים ברחבי החצר, בסמוך לצמחייה סבוכה או לגרוטאות הניצבות בה. אם קיימים בסביבה נחשים, אלו יהיו מקומות המסתור שלהם. מדי יום בודקים אם נתפסו נחשים במלכודת. אם נמצאו נחשים, בעלי הבית מדווחים על כך מידית למוקד של הרשות העירונית כדי שלוכד נחשים מטעמם יגיע, יוציא את הנחש מהמלכודת ויעביר אותו למקום מחיה המתאים לו. אפשרות נוספת היא לקרוא ללוכד נחשים הנמצא בקרבת מקום כדי שיטפל בכך באופן מידי.
מכיוון שהנחש הוא בעל חיים מוגן בישראל, אסור לפגוע בו או להרוג אותו גם אם מדובר בנחש ארסי. לוכד הנחשים יוציא אותו באופן מבוקר ומיומן מהמלכודת, יניח אותו בכלוב ייעודי המותאם להעברת נחשים כך שיהיה לבם אוויר בדרך ויסיע אותו תוך תיאום עם פקח של רשות שמורות הטבע לאחת משמורות הטבע הסמוכה לאזור גיאוגרפי זה.
לוכדי הנחשים שעברו את הקורס הייעודי של רשות שמורות הטבע מוסמכים לטפל בנחשים לאור הניסיון והידע הרב שלהם. כל אדם אחר שלא עבר את הקורס אינו מורשה ללכוד את הנחשים ואם הוא פועל כך הרי שמדובר בסיכון עצום שהוא לוקח על חייו ועל חייהם של הסובבים אותו.
מלכודות נחשים
קיימים כמה סוגים של מלכודות:
מלכודת באמצעות פיתיון
אחת מהן היא מלכודת המזמינה את הנחשים להיכנס פנימה באמצעות פיתיון. למבנה קיימות שתי כנפיים המאפשרות את הגדלת המלכודת על פי גודלו של הנחש. עם כניסתו של הנחש לכל אורכו, הוא נוגע בקירות וכך הם מתרחבים ונוצר מקום לכל גודלו. מיד עם כניסתו של הנחש פנימה נטרקת מאחוריו דלת מאובטחת הנועלת אותו במלכודת המאווררת עד הגעתו של לוכד הנחשים.
במקרים רבים לוכד נחשים המחפש נחשים בחצרות, מגיע עם המלכודת ומבצע תחבולות מתוחמות הגורמות לנחש להיכנס פנימה למלכודת.
משקלה של המלכודת כ – שלושה ק"ג וגודלה כשהיא סגורה – 01.15 * 1.56 מטר.
מלכודת דבק שאינן רעילות
מלכודת דבק המוצבת בגינה או בחצר, במקום שראו לאחרונה שנחש הסתובב שם. המלכודת מכילה דבק שאינו מסוכן לנחש, אינו גורם לו כל נזק כיוון שמדובר במוצר ירוק שאינו רעיל והוא ללא ריח.
רצוי לפזר כמה מלכודות דבק ברחבי הגינה ולהמתין להפתעות . המוצר האיכותי הוכיח את עצמו פעמים רבות ונחשים נלכדו והמתינו בתוך המלכודת הדביקה עד הגעת לוכד הנחשים להמשך הטיפול.
מלכודות דבק מהסוג הישן
בעבר השתמשו במלכודות דבק שהיה מסוכן לנחשים ולכן רשות הטבע והגנים אסרה את מכירתם של המלכודות הללו ואת השימוש בהם ברחבי הארץ.
החוק להגנת חיות סיווג את הנחשים כחיה מוגנת והעונש על אי שמירת חוק זה עלולה להגיע לקנסות בסכומים גבוהים במיוחד.
מרחיק נחשים אלקטרוני
מכשיר חדשני שנכנס לא מכבר לשוק. הפתרון הוא אקולוגי וידידותי לסביבה. הנחשים מורחקים אך הם אינם נפגעים ממכשיר זה ולכן אפשר להציב אותו באופן קבוע בחצר או בסמוך למגורים במחנות נופש, קמפינג וכו'
השיטה מבוססת על הידע שנחשים נרתעים מתזוזה של האדמה . המכשיר רוטט ומרעיד את האדמה וכך גורם לנחשים לנוס ממקום זה. הם חשים את התנודות דרך הלסתות שלהם וחלק מהפחד שלהם נובע מהעובדה שראייתם ושמיעתם לקויה.
המכשיר המוצב במרכז הגינה, יוצר אפקט ברדיוס של כ – 300 מ"ר הנמצאים סביבו. אם יש צורך בכיסוי טווח גדול יותר, אפשר להציב כמה מכשירים כאלה.
נתונים טכניים של המכשיר:
מידות: אורך 41,5 ס"מ וכותר 6,5 ס"מ
משקל: 410 גרם ללא סוללות
ספק כוח: 4 סוללות של 1,5V
אורך כל רעידה – 1,5 עד 3,5 שניות (רנדומלי)
הפסקת הפעילות מתבצעת ברווחי זמן של 15 עד 75 שניות (רנדומלי)
ההנחיות הן להציב את המכשיר באדמה באופן זוויתי של שלושים מעלות. רוב המוט יהיה בתוך האדמה ורק כחמישית מגודלו ייראה מחוץ לאדמה. המכשיר פועל 24 שעות ביממה ללא הפסקה.
Snaker
Latest posts by Snaker (see all)
- איך מזהים הכשת נחש? - 23 במאי 2021
- כך תמנעו מנחשים להתקרב לחצר שלכם - 5 בספטמבר 2019
- מה מבריח נחשים – טיפים להתנהלות - 5 בספטמבר 2019