נחש חנק משריץ – Eryx jaculus

נחש חנק משריץ – Eryx jaculus

נחש חנק משריץ הוא ממשפחת החנקיים. נחשי החנק טורפים את טרפם באמצעות חניקה ומכאן שמם, הנחש נוהג לכרוך את גופו הארוך סביב בעל החיים שתפס וחונק אותו למוות. מתוך משפחת החנקיים נמצא בישראל רק זן אחד – נחש חנק משריץ.

נראותו של הנחש

נחש מגושם בהתנהלותו ומאד עבה, אורכו המקסימלי כ – 80 ס"מ ומשקלו עד 350 גרם. גבו בצבע חום בהיר או צהבהב ומעליהם תפזורת של כתמים חומים כהים יותר או שחורים . אי הסימטריות של הכתמים יוצרת מבנה דמוי עקלתון הדומה לנראות גבו של נחש הצפע. צבעו של הנחש משתנה על פי מיקומו הספציפי, בהיר בחולות וכהה יותר או באדמות אחרות. גופו מכוסה בקשקשים קטנים מאד ועל ראשו קיימים מגנים שגודלם גדול יותר מקשקשי הגוף, הם מתחילים מעל הזנב ומתקדמים לכוון הראש כשהם גדלים בהתמדה. מעל הלסת העליונה המכסה את הלסת התחתונה, קיים מגן חרטום בולט שהוא הגדול ביותר .

לוכד נחשים? בלי פאניקה! כל מה שצריך זה לחייג: 052-9095321

פחות לחוץ? אפשר גם להשאיר פרטים ואדאג לחזור אליך

בשפתיים יש לנחש חנק משריץ גומות ייחודיות לבדיקת תחושת חום. הוא מזהה כך בעלי חיים שטמפרטורת הגוף שלהם גבוהה יותר משלו וכך קל לו לאתר אותם ולטרוף אותם.

העיניים שלו מאד קטנות, ובהן אישונים אנכיים במהלך היום. שמיעתו חלשה וקולט בעיקר זעזועים ופחות קולות. חוש הריח שלו מאד מפותח, חוש המישוש שלו מוגבל עקב הימצאותם של הקשקשים בחלק הקדמי של גופו קיימים גם כן קשקשים אך הם ללא קרינים, אך בחלקו העליון של הזנב קיימים קריני אורך בולטים.

מדובר בנחש חלקלק ושרירי, אפשר לראות שאריות לשינויים האבולוציוניים שעבר כמו גפיים אחוריות ושרידי אגן. ריאותיו של הנחש מפותחות, בקצה גפיו יש זוג טפרים חדים וזעירים.

נחש שאינו ארסי

נחש שאינו ארסי, שקט, אינו מכיש ואינו נושך. במקרה שהוא חש סכנה הוא מפריש חומר מאד מסריח כדי להרתיע את הגורם המאיים עליו.

תפוצה

בישראל הוא נראה מתחת לפני הקרקע, בשטחים חוליים ואדמות קלות כמו אדמת לס, בצפון הנגב ובחבל הים התיכון.
בעולם הוא נראה באיי הים התיכון, יוון, בולגריה, אלבניה, טורקיה, דרום רוסיה, מזרח גאורגיה, ירדן, אירן, עירק, סוריה, צפון ערב הסעודית ומדינות צפון אפריקה.

פעילות יומיומית

פעיל בעיקר באביב ובקיץ, נוהג לשוטט מעל פני הקרקע בשעות הבוקר והערב כדי לחפש ולאכול טרף. בעונת הסתיו הוא פעיל רק בשעות הבוקר. בשעות המנוחה, הוא נוהג להתחפר תוך פריסת צלעותיו ודחיקת גופו.

תזונה

ניזון בעיקר מחניקת ציפורים, זוחלים ומכרסמים. בעל תכסיסי תפיסת טרף, הוא שוכב ללא ניע בתוך החול וכשבעל החיים עובר לידו הוא תופס אותו במהירות ובמיומנות רבה.

רבייה

במקרים רבים קיימים עימותים בין הנחשים על הנקבות, הנקבה בשונה מנקבות נחשים אחרות משריצה ולדות חיים ולא מטילה ביצים.

בכל השרצה בחודשים אוקטובר-נובמבר נולדים 5-20 נחשים קטנים ועצמאיים.

מאמרים אחרונים מהבלוג שלנו...

כתיבת תגובה

סגירת תפריט